Op deze pagina kunt u uw reacties kwijt op inhuur-marktplaatsen in het algemeen of op degene bij wie u geregistreerd staat. U kunt aangeven wat u van het Comité vindt en van dit initiatief. U kunt uw idee kwijt of een suggestie doen.

Alles mag, als u het maar wel netjes houdt. Uw reactie wordt zeer gewaardeerd!

4 gedachten over “Uw reactie

 1. Tom Beantwoorden

  Onlangs heeft IUC-Noord (DUO en andere noordelijke inkopende partijen) naar aanleiding van de nieuwe wetgeving haar DAS vernieuwd. Daarbij hebben zij echter ook toegevoegd de verplichting tot een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De verzekeringsbewijzen moeten met de inschrijving overlegd worden, het is niet toegestaan om deze bij het aangaan van een opdracht te regelen.

  Het gevolg hiervan is dat een ZZP’er vooraf flinke kosten moet maken zonder dat daar zekerheid van een opdracht tegenover staat. Vooral de beroepsaansprakelijkheid is kostbaar! Bovendien valt een discussie te voeren of een dergelijke verzekering bij detachering wel enig werkelijk risico dekt. Voor opdrachten met een resultaatverplichting in de vorm van een product kan dit zinvol zijn, maar de meeste detacheringsopdrachten hebben daar niets mee vandoen. Veel ZZP’ers zullen daarom er voor kiezen zich niet in te schrijven maar af te wachten of brokers hen de vraag doorgeven.

  Al met al is het effect dus dat ZZP’ers niet meer rechtstreeks zullen aanbieden. De ZZP’er wordt benadeeld doordat deze weer volledig afhankelijk wordt van de overeenkomst met brokers en de overheid wordt benadeeld omdat zij minder keuze krijgen voorgelegd en grotere marges betalen.

 2. Arjan van Bommel Beantwoorden

  Dag Mark,
  Wat mooi dat jullie dit gebruikersonderzoek uitvoeren! Bravo en petje af.
  Als dienstverlener op het menselijk vlak (opleiding, training en advies) zit ik het liefst met de probleemhebber aan tafel om, in dialoog, de best passende aanbieding te bepalen. Ik mijd dus het liefst inkopers en marktplaatsen zijn nog erger. In mijn vak leidt dit tot suboptimale aanbiedingen, wat niet in het belang van de klant is. Het gaat daarom vaak om schijnefficiëntie.

  Mijn tweede opmerking gaat over de rol van tussenbureaus. Als de marktplaatsen goed zouden werken, zouden deze de intermediair functie overnemen en de opdrachtgevers dus 5 tot 25% kosten kunnen besparen, zo was de belofte. Echter, de tussenbureaus (detacheerders, pay-rollers, uitzendbureaus, makelaars etc.) lijken te floreren als nooit te tevoren. Twee keer kosten die op het tarief van de professional worden afgewenteld.

  Heel goed dat je dit voor ons in de gaten blijft houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *